vineri, 30 iulie 2010

Călătorie în timp

"Nu există o corabie rapidă ca o carte / pentru a ne duce în ţinuturi îndepărtate / nici cai ca o pagină / de poezie care se cabrează". Emily Dickinson

Nu vă gândiţi că am inventat o maşinărie cu care să ne teleportăm în alte timpuri. Soluţia pe care am găsit-o este mult mai simplă şi totodată accesibilă : călătoria prin lectură.

Cărţile, prin poveştile pe care ni le spun ne dau posibilitatea să cunoaştem lumi cu tradiţii şi culturi diferite faţă de cele ale noastre, locuri în care visăm să ajungem sau oameni în postura cărora ne-am dori să fim. Astfel, fiecare carte, fiecare roman sau poezie reprezintă un ,,ghid’’ spre o lume imaginară. Nu e ca şi când am vedea barca de pe lacul din faţa noastră sau ca şi cum am participa efectiv la un festival, dar citind pătrundem în interiorul realităţii respective, înţelegem acţiunea, vedem imagini, simţim sentimente diferite pe care cuvintele le trezesc în fiecare din noi. Citind parcurgem un drum, facem o călătorie pe parcursul căreia punctul de vedere se schimbă în funcţie de derularea evenimentelor.


În ultimul timp am trecut prin păduri sălbatice, luând parte la întâmplările neaşteptate şi pline de suspans ale ,,ultimului mohican’’. Apoi m-am îmbarcat pe corabia piraţilor, pornind în marea aventură spre ,,Insula comorii’’. Lăsând deoparte peripeţiile am ajuns printre regi, marchize şi domniţe la fastuasele baluri franceze din secolul XIX.
Citind, mă las captivată de minunăţiile pe care le descopăr şi simt cum evadez din realitatea cotidiană, ajungând în alte timpuri, luând parte la acţiune.

Însă în această eră a Internetului şi tehnologiei, puţini sunt cei care mai preferă această modalitate de petrecere a timpului liber. Cu un simplu click vezi imagini din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii şi citeşti despre evenimentele şi obiceiurile din trecut.
Alţii preferă filmele. Am întâlnit tot mai des fraza : ,,Am văzut filmul. De ce să mai pierd timpul citind cartea ?’’ Diferenţa constă în faptul că un film îl uiţi mult mai repede şi în plus nu-ţi stârneşte aceeaşi emoţie. Pe când cărţile sunt nemuritoare. E frumos să citeşti o carte, să o pipăi, să revii asupra unui capitol care te-a impresionat.

Nimic nu se compară cu bucuria lecturii şi cu descoperirea unor modele în personajele cu care ajungem să ne identificăm.
În final, fiecare lectură este o călătorie, o experienţă personală şi unică până la urmă, dacă ţinem cont de faptul că fiecare vede altfel lucrurile.

Un comentariu: